woensdag 31 januari 2018

gebreid

Ja, in de winter brei ik. Nog steeds. Sinds de Pronte Priemen voor de eerste keer samenkwamen breide ik wel vier sjaals, drie Bernadettes, twee haarbanden en één trui. Sjaal nummer 5 is afgeleverd aan de Husband en de cardigan waar ik een jaar over deed, staat eindelijk ook in elkaar. Alleen ben ik over die laatste nog steeds niet uit of hij wel draagbaar is, wie me op Instagram volgt zag dat al. En ondertussen breide ik ook de trui uit SVDHZ3, voor mezelf!

SVDHZ3-trui

Ik brei vooral rechts, want dat gaan vooruit. Jullie weten dat ik niet graag lang aan hetzelfde werk, dat ik fan ben van snel-klaar dingen. Nu is het breien van iets nooit echt snel klaar natuurlijk, maar wanneer ik al niet té hard moet nadenken over het aantal steken, rijen en ander gedoe, ben ik al tevreden.

SVDHZ3-trui

Deze witte wol (Julia, van Zeeman) leek mij perfect voor een warme, winterse trui. Ik maakte maat M en vind die een beetje te lang, maar dat zou aan mijn breikennis kunnen liggen. Ik heb namelijk geen idee van wol- en priemdiktes, van los of niet los breien... Enfin, ik doe maar wat :-)

SVDHZ3-trui

SVDHZ3-trui

Wat niet wil zeggen dat ik niet tevreden ben van mijn trui! Zeker wel, hij is zacht, zit comfortabel en is gezellig warm. En bovendien: om een trui te zijn: ongelooflijk gemakkelijk te maken! Het moeilijkste deel is voor mij het in elkaar zetten van de vier patroondelen. Dat zou iemand mij toch eens duidelijk moeten uitleggen.

SVDHZ3-trui

Het mag dus nog wat winteren, ik heb het alvast warm!


26 opmerkingen:

 1. Howla, zeer mooi! Ik heb hier nog wol liggen, veel wol! Ik wacht op nog eens een bijeenkomst :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt heel mooi! Ik zou er op slag zelf van leren breien :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi, hoor! En voor een chunky trui heel elegant. Breide je met één of twee draden?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is die mooi! Ik breide een primula vest met grijs Julia garen, inderdaad heel warm.
  Ik vond een echt duidelijke link op de site van wolnut, om de stukken van een Bernadette in mekaar te naaien. Misschien heb je hier iets aan voor een trui...https://www.wolnut.be/blog/bernadette-vest-elkaar-zetten/
  Succes,
  groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind jou echt schoon in wit! Mijn gevoelig vel houdt niet van Zeemanwol, maar jij hebt echt een prachttrui voor weinig geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ziet er heel mooi uit !
  Als je alles rechts breit dan heeft dit breisel de neiging om te rekken in de lengte. Als je dit 'beginsel' weet, dan kun je daar rekening mee houden en de trui net dat beetje korter breien dan normaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, die indruk had ik dus ook! Na een half uurtje dragen was mijn trui al minstens 5 centimeter langer. Goed om weten, dankjewel!

   Verwijderen
 7. Mooi geworden! Maak je geen proeflapjes? Ik vind dat altijd heel vervelend (wil liever meteen beginnen aan het project zelf!), maar daarmee kun je wel kijken of je breiwerk overeenkomt met de afmetingen van het patroon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, toch wel, en dat klopte helemaal. Maar wat Chris hierboven zegt: daar zou het dus wel eens aan kunnen liggen!

   Verwijderen
 8. aha, ik weet nu waarom het vorige breisel zo off-size lijkt. De priemdikte en de woldikte zijn daarbij van groot belang. Als je maat 36 breit volgens het patroon, maar met te dikke of te dunne priemen en /of wol, dan gaan de verhoudingen niet meer kloppen en brei je een groter of kleiner werkstuk. Of je te strak of te los breit kan je bepalen door een proeflapje te maken , maar eh, dat vraagt weer wat tijd natuurlijk ;-) In elkaar zetten gaat bij mij het beste met een matrassteek, daar zijn veel goede filmpjes over te vinden.Ik zie aan de hals al een echte boordsteek, da's al iets anders dan alleen maar recht hé ! Mooi gemaakt !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Proeflapje gemaakt! Flink he ;-)
   Maar ik geloof dat het klopt wat Chris hierboven zegt: hij rekt uit in de lengte met deze alleen-maar-rechtse steek. Goed om weten!

   Verwijderen
 9. Echt knap hoor. Het kleur gaat jou goed af!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Toch weer mooi hoor! Hoeveel bolletjes heb je hiervoor gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Bijna 4, aan €1,99 voor een bolletje is dat dus wel een goedkope trui hè. De kwaliteit is wel navenant: ze wolt snel op vind ik, maar met dure wol had ik dat ook al.

   Verwijderen
 11. Ik was misschien ook beter voor dit model gevallen! Ik kan al sinds mijn jongemeisjesjaren breien ... Enkele jaren geleden smeet ik me nog eens op kabels in sjaals en in oktober begon ik vol enthousiasme aan een libbele-cardigan. Rugpand en één voorpand op anderhalve week klaar, tweede voorpand is na 3 maanden bijna klaar ... Alleen ben ik de tel kwijt en moet ik dringend eens bij de buurvrouw aankloppen om mij uit de nood te helpen ;-) .
  Misschien zal je truitje wel net dat tikkeltje korter worden na een wasbeurt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 10/10 voor het proeflapje ! Enkel rechts rekt inderdaad, zeker bij wat dikkere draad.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh, ik wil ook! Zowel die trui als dat figuur!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh, jij doet maar wat! Ziet er anders niet zo uit, 'k wil er nog niet aan denken waar dat bij mij zou eindigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik wil je wel eens van dat probleem afhelpen en duidelijk maken hoe je best gebreide patroondelen in elkaar naait. Ergens in of tussen Eindhout of Aarschot eens afspreken? Ik ben altijd bereid! Doen, hé!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat is lief, super! Bij het volgende project zal ik zéker aan je denken, merci!

   Verwijderen

Altijd blij met jullie reacties, dankjewel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...