zondag 12 oktober 2014

try-out jurk

Op zoek naar een geschikt jurkjespatroon voor Dochter 2 doorbladerde ik nog eens de Homemade Minicouture. Dochter 2 heeft een extreem holle rug waardoor het moeilijk is om mooi vallende patronen te vinden voor haar lichaamsbouw. Zo hangen rokjes bij haar vooraan dikwijls 10 cm lager dan achteraan en is het voor jurkjes ook niet evident om een mooie pasvorm te verkrijgen.

try-out dress (collage)Ik dacht dat een jurk met empire-snit misschien wel de oplossing kon zijn. Dus nam ik het bovenstuk van de gekende Mambojurk. Zonder het taillestuk komt dat bovenstuk precies onder de borsten uit. In dat bovenstuk zit op twee plaatsen een rimpelstuk. En dat leek me ook nog eens mooi meegenomen… Want die beginnende welving ter hoogte van haar borsten krijgt daardoor ineens ook wat ruimte.

try-out dress (close-up1)Ik benadrukte de verhoogde taille met een (nep)leren paspelband.

try-out dress (collage2)Voor de onderkant maakte ik een rimpelrok. En daar wringt het in mijn ogen. Een stofbreedte van 110cm is te nipt. Toch voor grotere maten. Het lijkt me nu gewoon te smal, alhoewel ik absoluut wilde vermijden dat het net te breed zou uitvallen.

try-out dressIk weet het niet… Deze try-out jurk, is die nu oké of niet? Wat vinden jullie?

try-out dress (close-up)(stof bij Something Strange) 

48 opmerkingen:

 1. Ik vind het niet te smal lijken, de vraag is eerder: heeft jouw dochter nog genoeg bewegingsvrijheid (bvb. bij het fietsten)? Mooie jurk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is toch niet van de poes he, zo naaien voor dametjes in spe! Ik vind het super met het jasje, de komende maanden zal het toch niet veel blote-armen weer meer zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Momenteel draagt ze er een cardigan over, ik hou niet zo van jurken met lange mouwen. En ook niet van jurken met lange mouwen ónder. Moeilijk geval, ikke. 😉

   Verwijderen
  2. Oef, ik ben niet alleen. :) Kleedjes met een truitje onder, brrr....

   Verwijderen
 3. De breedte van de rok oogt prima. Maar het bovenstuk vind ik haar heel breed maken in de schouders, door de vorm van hals en mouwtjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mmmm, nu je dat zegt zie ik het ook op de foto's... In het echt lijkt het me niet zo uitgesproken. Pfff... Niet simpel! 😄

   Verwijderen
 4. Ik sluit me aan bij MultiVroon. Ik zou ook voor een andere hals gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het niet verkeerd, deze "test"versie maar ik heb ook het gevoel dat er wel wat meer stof mocht zijn aan het rokgedeelte. Anderzijds maken meer rimpels de jurk mogelijk wat kindser en misschien heeft jouw juffrouw daar ook geen zin in :-) Geen makkelijke opgave, naaien voor tieners! Ik kijk al uit naar jouw tips voor als het over een jaar of 8 hier zo ver is :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aartsmoeilijk is het! Maar we blijven proberen 😄

   Verwijderen
  2. Ik ben dat hier nog eens aan het bekijken... Wat zou de Washi dress jouw dochter zeggen? Ik maakte die in zwangerschapsversie dus mjn foto's zijn niet echt een referentie maar eigenlijk is dat helemaal geen zwangerschapsjurk, en het patroon komt met een 'korter' bovenstukje, nepen en een rokdeel met plooitjes (of rimpels).

   Verwijderen
  3. Wel, ik ben nog eens gaan kijken en dat is inderdaad een mooi patroon. Ik heb de afmetingen van de kleinste maat genoteerd, straks de dochter eens opmeten… Dankjewel voor de tip, Annick!

   Verwijderen
 6. Moeilijk he! Ik vind het een mooi jurkje, maar ik denk dat het bovenstuk langer mag zijn. Het is nu uit proportie met de rok denk ik... Ik zou ook de schouders aanpassen! Kom je misschien binnenkort eens hier experimenteren met nepen tekenen? Ik waag me toch aan de Louisa voor volwassenen! ;) M

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik wel eens wil ingaan op je aanbod, Marte. Nepen en waar die dan precies morten komen: geen kaas van gegeten!

   Verwijderen
 7. Ik zou een prinses-belijning nemen in het bovenstuk, wat nog beter mee zal gaan met de welving ... Heb je het boek van Astrid-Fia voor volwassenen in huis ? Volgens mij zou het kleinste maatje van de novemberjurk al geschikt zijn ... Voor wat betreft de rok, zou ik deze aanpassen na een pasbeurt en inspelden op de gewenste lengte en dat kan dan vooraan langer zijn dan achteraan (of omgekeerd) ... heel leuke stof en een gedurfd en geslaagd experiment !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat boek kocht ik met dat doel! Alleen wilde ik deze stof gebruiken en had niet voldoende voor die patronen. In elk geval wordt dat hetvolgende probeersel, maar wel voor Dochter 1 (ik denk dat Dochter 2 nog net te jong/klein is).

   Verwijderen
 8. Ik zou ook gaan voor een andere hals/schouderlijn en het bovenstukje verlengen. Eerder een verhoogde taille dan net-onder-de-borstlijn. En dan van daaruit een rimpelgedeelte dat toch iets meer stof mag hebben dan deze. Vooral ook in functie van beweeglijkheid, lijkt me. In tricot zou deze breedte ideaal zijn, maar nu lijkt het me niet helemaal comfortabel. (An)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Trial and error, dit... Ik vond het bovenstuk van de Mambo net zo mooi. Qua beweeglijkheid valt het mee heb ik vandaag gemerkt, maar het valt gewoon niet zoals ik wilde.

   Verwijderen
 9. Ik denk ook dat het nog mooier zal zijn als het bovenstukje wat langer is, zodat die paspel echt in haar taille komt. Maar wauw, zo'n mooie stof voor een testversie! Ze zal deze zeker al vaak dragen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat deed ik vroeger, maar dat soort jurken vindt ze stilaan te kinderachtig… Ze vindt deze zelf heel geslaagd hoor, zot van die zebraatjes, dus ze zal zéker vaak gedragen worden.

   Verwijderen
 10. Ik vind het niet slecht! Maar inderdaad een andere halslijn, of lagere taille is misschien dé oplossing? Kan je haar holle rug niet oplossen met nepen te teken die starten boven de taille?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kan je geen raad geven met dit kleedje want daar heb ik geen ervaring mee.Ben benieuwd hoe het volgende resultaat er uit gaat zien want ik vind dit toch wel wat hebben hoor.En problemen zijn er om op te lossen,nog veel denk werk te gaan vermoed ik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind dit er alleszins wel leuk uitzien ... als het nog meer zou rimpelen, zou dat mij aan een zwangerschapsjurk doen denken, denk ik ... (allé, toch als het bovenstukje zo hoog komt ... als ik even naar de reacties hierboven kijk)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mm, ik heb er daarstraks naar zitten kijken, en nu ook weer. Ik vind het super mooi, het stofje en het kleedje, maar ik snap ook dat je 'iets' misziet. Ik denk zoals hierboven geopperd ofwel het bovenstukje iets verlengen, ofwel net iets verkorten, zodat het op de borst valt en dan werken met een riempje in de taille. Luidop freewheelen heet dat é. Toch tof hoor! Nu ik dat stofje weer zie, vind ik het ideaal als voering voor de jas voor Jolien, dus merci voor de inspiratie (again!)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik vind deze ook wel mooi, maar een beetje uit propertie misschien toch...
  wat zou ze van een wikkeljurk denken? perfect voor de beginnende borsten en en dan heb je speling ter hoogte van de onderrug....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind het korte bovenstuk wel mooi, net onder de borst. Meer rimpels maakt het inderdaad niet beter op die leeftijd. Ik mag nog lekker rimpelen ;). Zou een soepele rekbare stof een oplossing zijn? En anders nepen maken, maar dat werd al genoemd.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Naaien voor tieners het is en blijft aartsmoeilijk. Voor de middelste dochter, ondertussen 13 jaar, maakte ik een Februari kleed uit het boek voor volwassenen waarvan hierboven al eens sprake was. De mouwtjes en halslijn vind ik erg lijken op die van de Mambo. Alleen is de belijning van het bovendeel anders, met plaats voor beginnende welvingen(tjes). Bij de dochter zag het er zo uit:
  http://me-timebyseija.blogspot.be/2014/06/het-februari-foefelare-kleed.html
  Misschien eens proberen met een ander rokdeel? Veel succes en onthoud, het is een tijdelijke fase! Gelukkig maar! De oudste, volgende week 15, past al helemaal in maten voor volwassenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat model had ik in gedachten, alleen moeten de tieners overtuigd worden... Heel leuk wel, jouw versie!

   Verwijderen
  2. Bedankt! En inderdaad, tieners overtuigen is niet van de poes.

   Verwijderen
 17. waar blijft dat naaien-voor-pubers-boek?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Er zijn vast nog wat verbeteringetjes mogelijk (ik zou denk ik gaan voor A-lijn onderkant. De mambo bovenkant vind ik prachtig, misschien ietsje dieper uitsnijden aan de hals), maar dat oker met jeans combineert zo geweldig mooi bij je dochter! Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb niet de nodige competenties om kritiek te leveren op dit mooie jurkje.
  Het enige dat ik kan bijtreden is het feit dat ik de schouder-halslijn niet zo mooi vind voor deze jongedame.
  Naaien voor tieners (ik heb een kleindochter met maat 152 en modewensen alsof ze niet 8 maar wel 13 is) is onwijs lastig. Ik zoek het dan ook vaker in de stofkeuze dan in de modellenkeuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wow, you've received some really amazing feedback and suggestions! I will have to come back and learn when I have teenage daughters. I think it's lovely and I really like it with the jacket.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vind de jurk heel geslaagd alleen de bovenkant maakt haar schouders zo breed precies? Maar over het algemeen vind ik hem prachtig, wat een leuke stofkeuze ook. ik kan ook niet veel commentaar geven natuurlijk, heb nog niet veel voor meisjes gemaakt daar ik een jongetje thuis heb zitten :-)
  veronkiedw.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 22. qua tips werd dat hier allemaal al eens gezegt. En ik denk dan: och, you win one, you lose one. Maar we blijven toch goe bezig jom :)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. mmmm, het oogt een beetje 'net niet'. Ik vind de rimpels te hoog zitten, m.a.w. de taille verlagen. Dan lijkt de bovenkant ook niet zo zwaar denk ik. Ik zeg ook maar wat hoor, de tijd dat ik jurkjes heb gemaakt ligt alweer even achter me. Mijn 14 jarige zit echt niet te wachten op een jurk a la mama.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik vind de rimpels vooraan mooi, niet te smal, juist heel subtiel. Je ziet dat ook wel in echte damesconfectie. Ik herken enorm wat je schrijft, ik heb hier ook zo'n dochter! Vooral dat 10 cm-rokjesverhaal ; )
  Ik heb eens nagedacht wat ik mijn eigen dochter met dezelfde kenmerken het mooist vind staan. Dat is een jurkje uit een Marion van 1964(!) Een A-lijn modelletje met kraag en mooie details. Als je wilt kan ik je een plaatje ervan mailen, ter inspiratie? De jurk stamt uit mijn pre-blog-periode dus ik kan je helaas geen link doorgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou leuk zijn, je mag het me zeker eens doormailen, dankjewel!

   Verwijderen
 25. Ik vind die zeker meer dan OK. Mijn dochter van 12 zou dit ook willen dragen.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik vind het niet te smal van uitzicht, maar je dochter moet natuurlijk nog voldoende bewegingsvrijheid hebben. Ze staat er in ieder geval prachtig mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Voor mij is het kleedje geslaagd, maar ik zou het bovenstukje iets verlengen.
  De halslijn/schouders vind ik net knap eigenlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Brede schouders, de halslijn, de schouderstukjes, allemaal zaken die ik dan weer top vind :-) . Het rokgedeelte ook. Maar inderdaad, ergens lijkt de combinatie niet voor de volle 100% te werken. Ik denk dat ik het mooier had gevonden als de paspel er niet was geweest tussen beide, die 'snijdt'het geheel precies in twee ;-) . Maar perfect draagbaar, dit!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Daar heb ik geen kaas van gegeten, met een kleutertje ben ik daar nog niet aan toe. Evengoed, mooie stof voor een test-jurk. Gelukkig houdt ze van zebra's zodat het toch niet helemaal voor niet was.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Que bonito vestido de jirafas!!! Te dejo este enlace por si te interesa:

  http://diymiscosasdecasa.blogspot.com.es/2014/09/iniciativa-diy-kids.html

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Als je tijd en zin hebt wil je hier dan eventjes lezen:http://ikmaakhetzelfnu.blogspot.be/2014/10/nominatie.html
  Geen verplichting,hé!

  BeantwoordenVerwijderen

Altijd blij met jullie reacties, dankjewel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...