woensdag 20 augustus 2014

de iHoes in't klein

De meest gelezen en gebruikte post van deze blog is zonder twijfel deze. Met bijna 8100 pageviews over hoe zo'n iHoes in mekaar te steken is het ongetwijfeld ook de post waar ik het meeste vragen over krijg. Over de grootte van de stofdelen en kartonnetjes, over andere afmetingen van tablets of e-readers… Elke keer weer moet ik dan heel hard nadenken om een deftig antwoord te kunnen geven. Nu zet ik het even op het virtuele papier.

mini iHoes (closed)karton
Meet de hoogte (H), breedte (B) en dikte (D) van de tablet (in centimeters) en snij de volgende delen uit het karton:
1. (H + 1) x (B + 1) 
2. (H + 1) x (D + 0,5)
3. (H + 1) x (B + 1) 
4. (H + 1) x (D + 0,5)
5. (H + 1) x 9

stof
!! Ik gebruikte voor de originele iHoes een naadwaarde van 0,5cm, maar bij deze afmetingen ga ik uit van een naadwaarde van 1cm
1. (H + 2) x (B + 2) 
2. (H + 2) x (B + D + D + 14)
3. (H + 2) x (B + B + D + D + 14)

Met al die letters en cijfers ziet het er misschien een beetje angstaanjagend uit, maar eigenlijk is het gewoon optellen. En als ik het kan, kan iedereen het, believe me. De werkwijze blijft identiek aan de originele iHoes.

mini i-hoesAls test maakte ik een hoes voor de iPad-mini. Een mini-iHoes dus. Ik gebruikte deze keer dunne elastiekjes om alles op zijn plaats te houden, gewoon omdat deze kleine iPad anders voor de helft bedekt zou zijn. Niet handig, lijkt me.

mini iHoes (open)
mini iHoes (standing)
nota : kartondeel 5 is het sluitingsflapje. Voor een mini is dat misschien wat te breed en kan je het versmallen met 3 cm ( de breedte is dan 6 i.p.v. 9 cm). Dat wil wel zeggen dat je stofdelen 2 en 3 ook versmald mogen worden met 3 cm.

15 opmerkingen:

 1. Oehla! Ik heb net een mini gekregen van de echtgenoot! ik zou ipv karton wel placematje gebruiken (dat kan niet kreuken). Dat zal ook wel gaan hé zeker, of zou dat te dunnetjes zijn? En beetje vlieseline strijken ook natuurlijk hé :-)
  Die gouden rekkertjes, daar ben ik wel groooote fan van hoor! Is het niet moeilijk om die vast te stikken, aangezien die zo smallekes (alsook: rond) is? En dan natuurlijk ook de hamvraag : waar heb je die gehaald?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Placemats werken prima, en je kan nog H630 extra gebruiken om de hoes te 'verzachten', ja. Die elastiekjes zijn idd niet zo evident, ik hoop dat ze blijven zitten in het stiksel... Ik kocht het ooit op een rolletje op het Stoffenspektakel.

   Verwijderen
 2. Fijn! Ik gebruikte je handleiding eerder dit jaar voor een nooit geblogd geraakte hoes voor de e-reader van mijn mama. Ik gebruikte trouwens knutselrubber ipv karton.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met deze duidelijke handleiding ga ik zeker aan de slag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het eens zou moeten maken om dit chinezentaaltje te snappen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat handig! Bedankt om dit te delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mmm, misschien eens overwegen voor 't klein computertje ;-) (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik verwacht binnenkort dus een iphonehoes tuto hé! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. moh zie wat een ingenieus systeem zeg! Gij genie!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh keihandig! Dat ga ik zeker eens maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. oh geweldig...maar toch waag ik me er niet aan hoor....:( #durfniet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Yes ! Met deze tuto lukt het mij :D Ik vraag me enkel af waar ik mijn lange rekker moet markeren... Vast niet op 35 cm :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat gaat niet kloppen dan. Ik kan je ook geen precieze afstand geven, die is immers afhankelijk van de grootte van je tablet. Ik gok dat het ongeveer op de dubbele breedte van je tablet x 2 - 3 à 5 cm moet zijn. Dus als je tablet 15cm breed is: (15x2) - 3 = 27cm. Zonder mijn hand ervoor in 't vuur te steken… :-)

   Verwijderen
  2. Dankjewel ! Ik probeer het maar. Anders een excuus voor een 2e in een ander motiefje ;-) Top tuto trouwens! :)

   Verwijderen

Altijd blij met jullie reacties, dankjewel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...