woensdag 9 juli 2014

holy granola!

Granola… Over schone woorden gesproken. Dit is er toch ook eentje hè, al is het niet Frans.
De eerste keer dat ik het woord granola hoorde was vier jaar geleden in New York, toen ik dat in élke tent op de ontbijtkaart zag staan. Al klonk het mooi, ik dacht dat het een droge, smakeloze hoop granen zou zijn die bovenop yoghurt werd gegooid onder het motto "healthy food American style". Nu blijkt granola gewoon het Amerikaanse equivalent te zijn van cruesli (wat dan eigenlijk weer een merknaam is die Quaker gaf aan zijn krokante muesli). Cruesli (of granola) is dus een geroosterde én gezoete ontbijtmengeling, waardoor het krokant is en ik het ook veel lekkerder vind dan muesli.

Ik kocht al een hele tijd cruesli, in mooie dozen zoals die van Dorset Cereals of de minder prijzige maar hele lekkere versie van bij Lidl. Toch bevatten die nog altijd erg veel suiker en vetten en zijn die ontbijtgranen niet altijd zo gezond als ze lijken.

granola 1



















Zelf maken dan maar! Een beetje zoekwerk leverde mij dit recept op:

granola 2



















Meng 2 eetlepels gesmolten kokosolie met 130ml ahornsiroop en 3 eetlepels honing in een kom.

granola 3



















Voeg hierbij 200gr havervlokken, 125gr speltvlokken en 3 eetlepels pompoen- en zonnebloempitten. Die pitten bewaar ik samen in een pot, voeg je ze apart toe, neem dan anderhalve lepel van elk.

granola 4



















Meng dit alles met een koffielepel kaneel en 100gr gehakte noten. Ik gebruik een mengeling, maar je kan evengoed alleen walnoten, of alleen amandelen, of eender welke gebruiken.

granola 5



















Spreid het mengsel uit over een bakplaat, normaal gezien heb je voldoende om twee bakplaten te vullen. Bak gedurende 15 minuutjes in een voorverwarmde oven van 150°. Haal de bakplaat uit de oven en verdeel er nog wat geraspte kokos over (ongeveer 25gr per bakplaat).

granola 6



















Bak nog eens 10 minuten en voeg daarna pas rozijnen toe. Rozijnen die je mee roostert zullen hard worden, en da's minder lekker.

granola 7



















Ziezo. Bewaren in een weckpot of iets soortgelijks en smullen maar!

23 opmerkingen:

  1. Lekker ! Mooie foto's ook. Ik heb toevallig zondag voor de eerste keer granola gemaakt en smul er al de hele week van bij het ontbijt. :-) Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm... Iedere keer als ik met de kids van VV koken de ontbijtrepen maak, krijgen zij ook mijn granolarecept. Jouw versie wil ik ook wel een keertje uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op de foto's ziet het er in ieder geval al super lekker uit, nu nog eens in het echt proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier wordt zowat wekelijks een lading granola gemaakt, maar deze versie met speltvlokken wil ik ook wel eens proberen, toch weer wat anders ...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hahaha, hier stond ook een blogpost klaar voor morgenvroeg over granola :) Ik zal hem nog maar eventjes uitstellen dan :) Onze inleidingen lijken ook trouwens nogal op elkaar, echt grappig. Bon, fijn dat we nog een liefde gemeenschappelijk hebben. En nu ga ik een nieuwe portie maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alé jong, dat is ook toeval! Maar de uwe is ongetwijfeld een ander recept, en dat wil ik ook wel ne keer proberen :-)

      Verwijderen
    2. (ik zie nu trouwens net dat zelfs onze titels dezelfde zijn)
      Mijn granola is trouwens altijd anders, dus het wordt meer een algemeen recept :)

      Verwijderen
    3. Maar echt?? Great minds think alike, jong. :-)

      Verwijderen
  6. I've eaten granola almost every day for breakfast for the last three years. I am finally starting to tire of it. Before that I ate soft boiled eggs for breakfast, every single day. But during my pregnancy with Iris, I developed an aversion to eggs and haven't really recovered. :) Maybe I should see if I can go back to eggs for awhile and then try this recipe. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. I've been eating it for only a few months, so I guess I'll get tired of it eventually as well… For now, it's my perfect breakfast. Before that, I had a wholegrain sandwich with cheese or jam. Maybe you could try that?

      Verwijderen
  7. Dat proberen we zeker als we terug thuis zijn. Je moet nog een kookblog starten ook! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Sinds wij dat ontdekt hebben, is dat hier ook dagelijkse kost.heerlijk! Met rijstvlokken is ook lekker,dat maakt het nog knisperiger!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja, dat las ik al eens ergens. Volgende keer!

      Verwijderen
  9. Hier ook al enkele maanden granola-adept (mooi woord ook, zeker weten ;)) maar dit recept met kokos ga ik zeker uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Daar zou ik mijn wederhelft eens mee moeten verwennen! Als hij de boodschappen doet brengt hij wel eens een kant en klare zak mee ... En ik zou natuurlijk niet laten van mee te eten hé!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu zie ik ook de aalbesjes! Eigen kweek? Wij maakten hier van de witte versies enkele lekkere potten confituur met vanille, een aanrader!

      Verwijderen
    2. Nee, geen eigen kweek jammer genoeg. Ik heb niks meer van fruit en groenten in de tuin, al zou ik het wel willen... Wel twee appelbomen en elk jaar duuuuzend appelen waar ik dan geen blijf mee weet. (En zeg niet: appelmoes maken, want ik haat appelen schillen ;-))

      Verwijderen
  11. Handig die culinaire ideeën van mijn collega's... Zou me wel smaken op een Heimbachkamp ofzo ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. heeeeeerlijk! Ik maak dat ook zelf maar jouw receptje ga ik zeker eens testen! Momenteel zit ik wel in mijn boterhammen-met-gesopte-speculoos-periode :)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Schitterend. Ik was net op zoek naar een DIY-versie... ;-) Merci!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Oh geweldig, dat ga ik proberen!! Thx voor het recept!!

    BeantwoordenVerwijderen

Altijd blij met jullie reacties, dankjewel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...