dinsdag 15 april 2014

istanbul

Op de grens van Europa en Azië, the best of both worlds als je wil: Istanbul.
We trokken er naartoe, de Husband en ik, zonder kinderen. Omdat dat af en toe nodig is natuurlijk. Ik neem jullie graag even mee als jullie zin hebben. Ik verwittig jullie voor een overload aan plafondfoto's. Nooit keek ik zo veel omhoog. Een mens zou er een nekhernia van krijgen.

De highlights in Istanbul zijn duidelijk, het Topkapipaleis is er één van. Prachtige paviljoenen, tuinen en Ottomaanse kunst.
We liepen ook even verloren in de Grote Bazaar, waar je werkelijk àlles vindt. Ik hou wel van die oosterse marktsfeer, en de verkopers hier waren veel minder opdringerig dan in sommige andere landen.

De Haghia Sophia was in renovatie, maar dat beperkte in geen enkel opzicht de grootte en pracht van het gebouw en zijn mozaïeken.


De Blauwe Moskee was adembenemend, door zijn omvang vooral, maar ook door het schitterende tegelwerk binnen.

En minder gekend maar zeker even mooi: het Süleymaniye-complex.

We maakten ook de overtocht naar het Aziatische deel, van waar je een fijn uitzicht hebt op de stad en een heerlijke wandeling langs het water kan maken. Met op tijd en stond een koffie- of theepauze in de zon ofcourse.


Want dat is het voordeel van zonder kinderen op stap te zijn: we deden al eens vaker een terras of koffiebar. En die waren er, in overvloed zelfs! De hipste adressen vind je in de wijk Cihangir (aan de overkant van de Gouden Hoorn) waar we ook logeerden (Tomtom Suites). Lekkere koffie en thee dronken we daar in hotspots Art Café (2), Caylak Café (3) en Pas (4). Maar ook bij Darüzziyafe(1) aan de Süleymaniye Moskee was het heerlijk zitten in de binnentuin.
Geshopt werd er met mate. In de lange verkeersvrije winkelstraat die naar het Taksimplein leidt vind je mooie winkels en ketens (8-9), maar de leukste shops liggen in de kleine straatjes van Cihangir. Hamm (6-7) was er zo eentje, eentje waar ik alles in de winkel mooi vond.


Om af te sluiten zochten en vonden we een heerlijk terras aan het water met uitzicht op de Bosporus en de oude stad: Istanbul Modern, het museum voor moderne kunst met een ideaal museumcafé en -restaurant (5). Soaking up the last sun…Meer leuke eet- en drinkplekken in Istanbul heb ik opgelijst onder "hotspots daar" in de tabbladen hier bovenaan. En ook andere buitenlandse en binnenlandse ("hotspots hier") bestemmingen zijn geüpdatet.

15 opmerkingen:

 1. En zeggen dat deze plaats ook op ons ooit-eens lijstje staat ... Na deze zal ik Istanbul heimelijk enkele plaatsjes verhogen!
  Te onthouden, dan doen we ooit eens 'een trip in de voetsporen van Eva-maria'! Ik beken schuld: wij gaan supergraag op reis maar bereiden ons amper voor ... dat doe ik eigenlijk niet zo graag :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ooo, je doet me nog meer zin krijgen om te vertrekken! Morgen verder valiezen maken. Ook wij gaan zonder de kids! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo prachtig daar! Handig te weten dat ik wandelende reisgids heb als collega...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet precies eens terug gaan, want ik kan me al die pracht bijna niet herinneren. 20 jaar is echt te veel.
  Zag er superrelaxing uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik moet zeggen, als ik jouw foto's zie wil ik ook naar Istanbul. Prachtig! Heel mooie kleuren. En zonder de kids: groot gelijk (wij moeten nog wachten tot de zomer, als ze op kamp zijn ;), dat mag wel eens af en toe he

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh... dat zag er een héél fijn uitstapje uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Indrukwekkende kleurenpracht! Dat was genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Groot gelijk, op tijd en stond er even tussen uit;.. De foto's zijn prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik krijg spontaan zin om er naartoe te gaan, zo'n mooie foto's! Is het een budgetvriendelijke bestemming?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat viel wel mee, eten en drinken was er zeker niet duur, de te bezichtigen sites ook niet. Qua hotel is er heel veel keuze, dus daar doe je mee wat je wil. Heel goed uitgebouwd en goedkoop openbaar vervoer ook!

   Verwijderen
 10. Brengt me weer helemaal terug naar Istanbul, het is dan ook een schitterende stad!!! Ik vond zelf het Topkapi Paleis ook zo mooi, evenals de blauwe moskee. Al die kleuren en tegeltjes! Je hebt hele mooie foto's gepost!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is nu niet echt een bestemming die ik zou kiezen maar heel mooi op je foto's.
  Misschien toch ooit eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Na het lezen van dit bericht ben ik precies op reis geweest :-) Even wegdromen bij de foto's...zalig!

  BeantwoordenVerwijderen

Altijd blij met jullie reacties, dankjewel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...